top of page
Δρ. Γιάννης Πατούλιας

Δρ. Γιάννης Πατούλιας | Ορθοπαιδικός Χειρουργός

 

 • ​Αρθροσκοπήσεις

 • Ορθοπαιδικές χειρουργικές επεμβάσεις

 • Αντιμετώπιση κάθε ορθοπαιδικού προβλήματος

 

Διάγνωση Ορθοπαιδικών Παθήσεων

Στο ορθοπαιδικό ιατρείο επί της οδού 25ης Μαρτίου 4 στην Πλατεία της Νέας Σμύρνης, το οποίο λειτουργεί αδιάκοπα από το 1999, αντιμετωπίζεται ένα ευρύ φάσμα ορθοπεδικών παθήσεων είτε αυτό λέγεται κάταγμα, είτε χρόνια νόσος, είτε όγκος μυοσκελετικού.

 

Ενδεικτικά αναφέρονται τα παρακάτω:

 • αρθρίτιδες ισχίου και γόνατος 

 • ρήξεις μηνίσκων

 • αυχεναλγίες

 • οσφυαλγίες 

 • μυϊκές θλάσεις

 • τενοντίτιδες

 • σύνδρομα παγίδευσης νεύρων (π.χ. σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα)

 • καλοήθεις και κακοήθεις πρωτοπαθείς όγκοι

 • μεταστατικοί όγκοι

 

Υπάρχει επίσης μεγάλη εμπειρία στην αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης που ταλαιπωρεί γυναίκες και άντρες.

 

 Η διάγνωση διενεργείται σε συνδυασμό της κλινικής εξέτασης και του υπερηχογραφήματος, καθώς επίσης και της σύστασης και εκτέλεσης άλλων εξετάσεων εκτός ιατρείου, όπως αιματολογικές εξετάσεις, ακτινογραφίες, αξονικές και μαγνητικές τομογραφίες.

 

Η επίσκεψη διαρκεί περίπου 30 λεπτά. Θα ζητηθούν πληροφορίες σχετικές με το πρόβλημα που σας απασχολεί και θα ακολουθήσει η κλινική εξέταση. Είναι πάντα καλό να έχετε μαζί σας εξετάσεις σχετικές με το πρόβλημα, ακόμη κι αν είναι παρελθόντων ετών.

Συντηρητική Θεραπεία

Μολονότι η χειρουργική εμπειρία είναι πολύ μεγάλη, πρωτεύον είναι να αντιμετωπιστεί το πρόβλημά σας, εφόσον είναι εφικτό, χωρίς χειρουργείο με τη βοήθεια φαρμακευτικής αγωγής, φυσικοθεραπείας και νέων ελάχιστα επεμβατικών μεθόδων θεραπείας στο χώρο του ιατρείου.

Επεμβατική Θεραπεία

Η χειρουργική επέμβαση θα προταθεί μόνο όταν δεν υπάρχει δυνατότητα συντηρητικής αντιμετώπισης και μόνο με την συγκατάθεση του ασθενούς. Σ' αυτή την περίπτωση θα αναλυθούν οι διάφορες μέθοδοι χειρουργικής αντιμετώπισης, αφού εξηγήσετε τις δικές σας ανάγκες και προσδοκίες και από κοινού θα ληφθεί η ορθότερη απόφαση.

 

Η χειρουργική επέμβαση θα λάβει χώρα σε ιδιωτικά νοσηλευτήρια, τα οποία έχουν ελεγχθεί για τα υψηλά στάνταρ ασφάλειας και ποιότητας από τον ιατρό, καθώς επίσης προσφέρουν τεχνολογίες αιχμής και προσωπικό με υψηλή εξειδίκευση.

 

Οποιαδήποτε κι αν είναι η ακολουθούμενη θεραπεία θα λάβετε την απαραίτητη παρακολούθηση από τον ιατρό και θα ελέγχεται το πρόβλημά σας μέχρι την πλήρη ίαση.

Αναγεννητική Θεραπεία - Αυξητικοί Παράγοντες

Η αναγεννητική θεραπεία στην ορθοπαιδική έχει το σκοπό να διεγείρει τα φυσικά αποθέματα του οργανισμού στοχεύοντας στην αναγέννηση των ιστών είτε πρόκειται για το δέρμα, είτε για τους τένοντες, τους μυς ή και τα ίδια τα οστά και τις αρθρώσεις, προκειμένου να θεραπευτούν τραυματισμοί ή παθήσεις, συμπεριλαμβανομένου του γήρατος, του οποίου οι εκφάνσεις μπορούν να βελτιωθούν σημαντικά.

 

Αυτού του είδους η ιατρική βρίσκεται σε πλήρη ανάπτυξη, αν λάβουμε υπόψη τη δυσκολία εύρεσης ιστών και οργάνων από άλλους δότες και το υψηλό ρίσκο απόρριψης αυτών.

 

Στα πλαίσια της αναγεννητικής θεραπείας στην ορθοπαιδική είναι πολλά τα επίπεδα της έρευνας. Τα μέχρι τώρα αποτελέσματα είναι πολύ ενθαρρυντικά και στο μέλλον αναμένεται μείωση των χειρουργικών επεμβάσεων. Μεταξύ αυτών η "μηχανική" των ιστών, η χρήση φυσικών διεγερτών (κρουστικά ακουστικά κύματα, μαγνητικά πεδία, ηλεκτρικά ρεύματα κλπ) αλλά και χημικών διεγερτών (αναγεννητικοί παράγοντες), χρησιμοποιούνται ήδη στην κλινική πράξη.

O όρος “αυξητικοί παράγοντες” αναφέρεται σε πολλαπλές πρωτεΐνες ικανές να ερεθίσουν τον πολλαπλασιασμό και τη διαφοροποίηση των κυττάρων.

 

Ο οργανισμός μας παράγει πολλούς αυξητικούς παράγοντες, καθ' ένας εκ των οποίων λαμβάνει μέρος σε κάποιο συγκεκριμένο σημείο του κυτταρικού κύκλου. Πολλοί από αυτούς είναι ειδικοί, που σημαίνει ότι έχουν δράση σε συγκεκριμένους ιστούς όπως είναι ο οστίτης ιστός, τα αγγεία, το ανοσοποιητικό σύστημα κλπ. Οι αυξητικοί παράγοντες που ενδιαφέρουν τον Ορθοπαιδικό είναι τα PRP. Τα αρχικά αυτά προέρχονται από τις αγγλικές λέξεις Platelet - Rich Plasma, που σημαίνουν “αίμα πλούσιο σε αιμοπετάλια”.

 

Αυτό που χρησιμοποιούμε στη θεραπεία είναι ένας συγκεκριμένος όγκος αυτόλογου πλάσματος (δηλαδή που προέρχεται από τον ίδιο τον ασθενή μας) και έχει μια ποσότητα αιμοπεταλίων πολύ μεγαλύτερη από το κανονικό. Τα αιμοπετάλια είναι τα κύτταρα του αίματος που σταματούν τις αιμορραγίες. 

Αλλά δεν κάνουν μόνο αυτό.

 

Περιέχουν επίσης ουσίες που μειώνουν τη φλεγμονή σε έναν ιστό, παράγουν κολλαγόνο, αυξάνουν τον αριθμό των κυττάρων στα οστά και τους τένοντες. Με λίγα λόγια βοηθούν στην επούλωση βλαβών του μυοσκελετικού συστήματος.

 

Οι ορθοπαιδικές παθήσεις που βελτιώνονται πάρα πολύ με τη χρήση των PRP είναι δύο:

Οι ΤΕΝΟΝΤΙΤΙΔΕΣ και οι ΑΡΘΡΙΤΙΔΕΣ.

 1. Οι τενοντίτιδες είναι φλεγμονές οξείες ή χρόνιες των τενόντων. Ο τένοντας πονάει πολύ, το δέρμα της περιοχής κοκκινίζει και πρήζεται και όλο αυτό οδηγεί σε περιορισμό κίνησης.

  Ο ασθενής δεν μπορεί να αθληθεί, αλλά έχει πρόβλημα και σε απλές καθημερινές δραστηριότητες. Κλασσικά παραδείγματα είναι: ο αγκώνας στους τενίστες, η τενοντίτιδα του Αχίλλειου τένοντα, η περιαρθρίτιδα του ώμου. Η τοπική έγχυση των PRP δρα τοπικά με δύο τρόπους. Από τη μια πλευρά έχουν αντιφλεγμονώδη δράση που μειώνει τον πόνο και από την άλλη έχουν αναγεννητική δράση στον ίδιο τον τένοντα, που βελτιώνει την ποιότητα του ιστού και τη δύναμή του.

 2. Οι αρθρίτιδες είναι φλεγμονές των αρθρώσεων, με προεξάρχουσα άρθρωση το γόνατο. Την ίδια ακριβώς δράση έχουν τα PRP στην άρθρωση, όπως και στους τένοντες, με τη μόνη διαφορά ότι στους νέους μπορούν να επουλώσουν και βλάβες χόνδρου.

 

ΘΕΡΑΠΕΙΑ με PRP

Όλοι οι ασθενείς με ικανοποιητική υγεία μπορούν να υποβληθούν σε εγχύσεις PRP. Η κάθε θεραπεία περιλαμβάνει δύο φάσεις και διαρκεί περίπου 30 λεπτά. Κατά την πρώτη φάση γίνεται αιμοληψία στον ίδιο τον ασθενή, ο οποίος δεν είναι απαραίτητο να είναι νηστικός και ούτε να σταματήσει ενδεχόμενη φαρμακευτική αγωγή που λαμβάνει για άλλες παθήσεις. Το αίμα μετά φυγοκεντρείται σε ειδικό μηχάνημα και διαχωρίζονται μ' αυτόν τον τρόπο τα διάφορα συστατικά του. Ξεχωρίζουμε έτσι σε αποστειρωμένη σύριγγα τα αιμοπετάλια που βρίσκονται σε μεγάλη συγκέντρωση. Στη συνέχεια αυτά ενεργοποιούνται και ενισχύεται η δράση τους με ειδικούς πρόσθετους παράγοντες. Η επόμενη φάση είναι η έγχυση τοπικά στο σημείο ή στην άρθρωση που πονά. Ο ασθενής ευθύς αμέσως μπορεί να επιστρέψει σπίτι του.

 

Η θεραπεία περιλαμβάνει περισσότερες από μια εγχύσεις ανάλογα με το σημείο και την ένταση του προβλήματος. Γενικά πάντως γίνονται συνήθως 3-4 συνεδρίες για τις τενοντίτιδες και 3 για τις αρθρώσεις, με τη μεσολάβηση περίπου μιας εβδομάδας την μια από την άλλη.

Υπηρεσίες //

Epemvatiki
Sintiritiki
Anagennitiki

Αρθροσκοπική

Χειρουργική

Κατάγματα

Θλάσεις

Τραυματισμοί

Επεμβάσεις

Σπονδυλικής

Στήλης

Ολικές Αρθροπλαστικές

Ειδικός Πραγματογνώμων

 

Βλαισός

Μέγας Δάκτυλος

(Κότσι)

Σύνδρομα

Παγίδευσης

Νεύρων

Αποκατάσταση

Συνδέσμων

Τενόντων

 

Ογκολογική

Χειρουργική

Αθλητική

Παρακολούθηση

 

Θεραπείες

Αναγέννησης

 

Οστεοπόρωση

 

Ενδοσκοπική

Διάνοιξη

Καρπιαίου

Σωλήνα

Κυφοπλαστική

Σπονδυλοπλαστική

Κλειστές

& Ανοικτές

Βιοψίες

Βλάβες

Μηνίσκου

Χόνδρου

bottom of page