top of page
Search
  • Writer's pictureΔρ. Γιάννης Πατούλιας

Όσα πρέπει να ξέρεις για το Συνοβιοσάρκωμα

Updated: May 16, 2019



Το συνοβιοσάρκωμα είναι κακοήθης όγκος των μαλακών μορίων. Παρατηρείται σε εφήβους και ενήλικες (σε νεαρή ηλικία ≤ 30 έτη), συχνότερα στις γυναίκες και σπανιότερα στην παιδική ηλικία. Αναπτύσσεται συνήθως στα περιαρθρικά μόρια και κυρίως σε τένοντες, έλυτρα τενόντων, θυλάκους, με ιδιαίτερη προτίμηση στους μηρούς, τα γόνατα, τα πόδια και τα χέρια. Ο όγκος σε ποσοστό μεγαλύτερο του 90% οφείλεται σε ειδική χρωμοσωμική ανωμαλία. Συνήθως παρουσιάζεται ως ανώδυνη διόγκωση των μαλακών μορίων, αλλά συχνά μπορεί να είναι επώδυνο και να διηθεί τα οστά (5-20%). Στην ακτινογραφία μπορεί να παρουσιάζεται με ασβεστώσεις στα μαλακά μόρια (20-30%). Διερευνάται, επίσης, με αξονική και μαγνητική τομογραφία με σκιαγραφικό, καθώς και με σπινθηρογράφημα οστών.

Η διάγνωση τίθεται με βιοψία και ιστολογικά διακρίνεται σε δυο τύπους:

1. Μονοφασικός (ατρακτοκυτταρικός).

2. Διφασικός (επιθηλιοειδής).

Η θεραπεία γίνεται με ευρεία χειρουργική αφαίρεση, όπου αυτό είναι δυνατόν, και ακολουθούν ακτινοθεραπεία και χημειοθεραπεία. Η πρόγνωση εξαρτάται από το μέγεθος του όγκου και την ευκολία στην εκτομή του. Μεθίσταται στους λεμφαδένες, τα οστά και τους πνεύμονες. Η πενταετής επιβίωση κυμαίνεται στο 25-55%.


Recent Posts

See All

Η ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ ΥΠΕΡΗΧΟΓΡΑΦΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΗ ΠΡΑΞΗ

Τα τελευταία χρόνια γίνεται πολύς λόγος για τη χρήση της υπερηχογραφίας στην Ορθοπαιδική. Τι είναι πρώτα απ' όλα η υπερηχογραφία; Είναι μια απεικονιστική μέθοδος που χρησιμοποιεί τους υπερήχους διαφόρ

bottom of page