top of page
Search
  • Writer's pictureΔρ. Γιάννης Πατούλιας

Φλεβική Θρόμβωση στην Ορθοπαιδική

Updated: Aug 7, 2019


Αντίθετα με ότι συμβαίνει στη χειρουργική των άνω άκρων, μια από τις πιο σοβαρές επιπλοκές της χειρουργικής των κάτω άκρων είναι η φλεβική θρόμβωση αυτών.

Τι είναι όμως ακριβώς η φλεβική θρόμβωση?

Στατιστικά η παθολογία αυτή εμφανίζεται σε 150 ασθενείς κάθε 100.000 χειρουργεία, αν και αυτό το νούμερο δεν είναι ακριβές καθ' ότι κάποια περιστατικά είναι ασυμπτωματικά. Είναι μια παθολογία ιδιαιτέρως ανησυχητική γιατί μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε θάνατο. Τρεις μήνες μετά από ένα επεισόδιο θρόμβωσης, 50% των ασθενών θα εμφανίσουν πνευμονική εμβολή, η οποία μπορεί να αποβεί μοιραία στο 35% των ασθενών. Η σχέση μεταξύ αυτών των παθολογιών είναι τόσο στενή, που μπορούμε να μιλάμε με τον όρο "φλεβικός θρομβοεμβολισμός".

Η απόφραξη του εν τω βάθει φλεβικού δικτύου μετά από κάποια χρονική περίοδο εξελίσσεται στο λεγόμενο "μεταθρομβωτικό σύνδρομο", το οποίο έχει ως χαρακτηριστικό το φλεβικό τοπικό έλκος. Όταν δεν ακολουθούνται κατά γράμμα συγκεκριμένα θρομβοπροφυλακτικά πρωτόκολλα στη χειρουργική των κάτω άκρων, αυτό μπορεί να είναι το αποτέλεσμα στο 50% των ασθενών. Οι αιτίες είναι, κληρονομικές, η μακρά παραμονή στο κρεβάτι και το ίδιο το χειρουργείο. 

Η προφύλαξη των ασθενών γίνεται κατά βάση με τις χαμηλού μοριακού βάρους ηπαρίνες (Ebpm), οι όποιες είναι ισχυρά  αντιθρομβωτικά σκευάσματα, τα οποία πρέπει να χορηγούνται για τουλάχιστον ένα μήνα μετά το χειρουργείο και να διακόπτονται εφ' όσον ο ασθενής μας έχει πλήρως κινητοποιηθεί. Τα σκευάσματα αυτά δεν προφυλάσσουν πλήρως τον ασθενή και προς τούτο χρησιμοποιούνται και ειδικές αντιθρομβωτικές κάλτσες. Σε κάθε περίπτωση όμως αρκούν για να αποφευχθεί ένα θανατηφόρο επεισόδιο, ακόμη και αν εμφανιστεί το σύνδρομο, παρά τις προφυλάξεις που έχουμε πάρει. 

Τέλος, οι ασθενείς και οι οικείοι τους θα πρέπει ν'απευθυνθούν επειγόντως στο γιατρό τους ή στα επείγοντα ενός νοσοκομείου εάν παρατηρήσουν:

  1. Ανεξήγητο και πέραν του δέοντος πρήξιμο ενός εκ των κάτω άκρων ή και των δύο. 

  2. Έντονο πόνο στα κάτω άκρα, σαν μυϊκή κράμπα.

  3. Εάν παρατηρήσουν μια φλέβα η οποία έχει σκληρύνει σαν κορδόνι, είναι κόκκινη και πονά όταν την αγγίζουμε.

  4. Εάν εμφανιστούν ταχυκαρδία, πόνος στο θώρακα και δύσπνοια. 

Recent Posts

See All

Η ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ ΥΠΕΡΗΧΟΓΡΑΦΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΗ ΠΡΑΞΗ

Τα τελευταία χρόνια γίνεται πολύς λόγος για τη χρήση της υπερηχογραφίας στην Ορθοπαιδική. Τι είναι πρώτα απ' όλα η υπερηχογραφία; Είναι μια απεικονιστική μέθοδος που χρησιμοποιεί τους υπερήχους διαφόρ

bottom of page