top of page
Search
  • Writer's pictureΔρ. Γιάννης Πατούλιας

Τι ακριβώς είναι το Μυοσκελετικό μας Σύστημα;

Updated: Apr 7


Τι ακριβώς είναι το Μυοσκελετικό μας Σύστημα;

Τι ακριβώς είναι το Μυοσκελετικό μας Σύστημα;


Το μυοσκελετικό μας σύστημα αποτελείται από οστά, μύες και αρθρώσεις και έχει ως βασικές του λειτουργίες την κίνηση του σώματός μας, τη προστασία των διάφορων οργάνων που το αποτελούν, αλλά και την απρόσκοπτη κυκλοφορία βασικών για τη ζωή υγρών, όπως είναι το αίμα και διάφορες θρεπτικές ουσίες που έχουν υγροποιηθεί.


Τα οστά είναι μια δομή άκρως εξειδικευμένη, υποστηρικτικού συνδετικού ιστού που περιέχει μεταλλικά στοιχεία, έχει μεγάλη σκληρότητα και μηχανική αντοχή.


Οι αρθρώσεις είναι ένα σύνολο ανατομικών στοιχείων (ινώδη, χόνδρινα κλπ) που συνδέουν μεταξύ τους τα οστά και επιτρέπουν πλήρη κίνηση (π.χ. γόνατο), μερική κίνηση (π.χ. σπονδυλική στήλη) ή και ελάχιστη έως καθόλου κίνηση (π.χ. λεκάνη).


Οι μύες είναι όργανα αποτελούμενα από μυικό ιστό και είναι δύο ειδών:

1) κόκκινο ή γραμμωτό ή εκούσιο και

2) λευκό ή λείο ή ακούσιο.


Η πρώτη κατηγορία ελέγχεται πλήρως από τη θέληση του ατόμου και παράγει εθελοντική κίνηση, ενώ η δεύτερη κατηγορία είναι ανεξάρτητη από τη θέληση του ατόμου και αυτόματη. Ιδιαιτερότητα αποτελεί ο μυς της καρδιάς, που ενώ είναι γραμμωτός, έχει αυτόνομη και αυτόματη λειτουργία.



Recent Posts

See All

Η ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ ΥΠΕΡΗΧΟΓΡΑΦΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΗ ΠΡΑΞΗ

Τα τελευταία χρόνια γίνεται πολύς λόγος για τη χρήση της υπερηχογραφίας στην Ορθοπαιδική. Τι είναι πρώτα απ' όλα η υπερηχογραφία; Είναι μια απεικονιστική μέθοδος που χρησιμοποιεί τους υπερήχους διαφόρ

bottom of page