top of page
Search
  • Writer's pictureΔρ. Γιάννης Πατούλιας

Τι ακολουθεί μετά από μια Ολική Αρθροπλαστική Γόνατος;

Updated: Mar 10, 2021



Μετά από μια Ολική Αρθροπλαστική Γόνατος, η οποία απαιτεί συνήθως 2-3 ημέρες νοσηλεία, τίθεται το ερώτημα πως πρέπει να συνεχιστεί η αποκατάσταση του ασθενούς στο σπίτι. Με δεδομένο το γεγονός ότι οι περισσότερες δραστηριότητες του ασθενούς (περίπου το 90%) θα έχουν αναληφθεί μετά από 3 μήνες και η πλήρης επάνοδος (100%) σε 6 μήνες, το πρόγραμμα αποκατάστασης που θα δοθεί από τον γιατρό σας θα πρέπει να ακολουθηθεί με θρησκευτική ευλάβεια. Ασφαλώς οι γηραιότεροι ασθενείς, εκείνοι που καπνίζουν ή έχουν σοβαρά νοσήματα, θα χρειαστούν περισσότερο χρόνο για να αναλάβουν πλήρως τις δραστηριότητες τους.


Την πρώτη ημέρα, αμέσως μετά το χειρουργείο και εφόσον έχει ελεγχθεί ο πόνος, ο ασθενής θα πρέπει να σηκωθεί όρθιος και να κάνει μερικά βήματα. Αρκετοί γιατροί συστήνουν συνεχή παθητική κίνηση με μηχάνημα CPM (αλλά όχι όλοι), το οποίο οπωσδήποτε βοηθάει.


Πόσο βάρος επιτρέπεται να "ρίξουμε" στο χειρουργημένο σκέλος;

Αυτό εξαρτάται από τον τύπο του χειρουργείου, το υλικό που χρησιμοποιήθηκε και την ποιότητα του οστού. Όλα αυτά τα ξέρει ο θεράπων και αναλόγως καθοδηγεί τον ασθενή και τον φυσικοθεραπευτή του.


Πότε μπορούμε να οδηγήσουμε αυτοκίνητο;

Αναλόγως τον πόνο και την πρόοδο της φυσικοθεραπείας. Άλλοι μπορούν στις 2 εβδομάδες, άλλοι στις 6, αλλά και άλλοι σε περισσότερο χρονικό διάστημα.


Πότε επιστρέφουμε στην εργασία μας;

Συνήθως επιστρέφουμε μετά από 4-6 εβδομάδες αν πρόκειται για καθιστίκη δουλειά. Οι υπόλοιποι μετά τους 3 μήνες, πάντα εφόσον έχουν αποκατασταθεί πλήρως.


Πότε επανερχόμαστε σε αθλητικές δραστηριότητες;

Μόνο η κολύμβηση, το ποδήλατο και γκολφ είναι ασφαλή αθλήματα, αφού φυσικά έχει αποκατασταθεί πλήρως η χειρουργική τομή. Όλα τα άλλα αθλήματα εμπεριέχουν υψηλό ρίσκο και θα πρέπει να αποφεύγονται. Ωστόσο, η εκγύμναση σε στρώμα γυμναστικής χωρίς την χρήση βάρους και χωρίς επιβάρυνση του γόνατος υπό την αυστηρή καθοδήγηση γυμναστή ή φυσικοθεραπευτή, μετά την πλήρη αποκατάσταση της χειρουργικής τομής, είναι αποδεχτή.


Recent Posts

See All

Η ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ ΥΠΕΡΗΧΟΓΡΑΦΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΗ ΠΡΑΞΗ

Τα τελευταία χρόνια γίνεται πολύς λόγος για τη χρήση της υπερηχογραφίας στην Ορθοπαιδική. Τι είναι πρώτα απ' όλα η υπερηχογραφία; Είναι μια απεικονιστική μέθοδος που χρησιμοποιεί τους υπερήχους διαφόρ

bottom of page