top of page
Search
  • Writer's pictureΔρ. Γιάννης Πατούλιας

ΤΑ 6 ΣΗΜΕΙΑ ΠΟΥ ΥΠΟΔΗΛΩΝΟΥΝ ΟΤΙ ΠΑΣΧΟΥΜΕ ΑΠΟ ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗ ΣΤΕΝΩΣΗ.

Updated: Jan 10



Αναλόγως του τύπου και του σημείου της σπονδυλικής στένωσης, ένα ή περισσότερα συμπτώματα μπορούν να εμφανιστούν:


11) Νευρογενής χωλότητα. Όταν τα νεύρα στην οσφυική μοίρα της σπονδυλικής στήλης δέχονται πίεση μπορεί να εμφανιστεί η νευρογενής χωλότητα, η οποία έχει τα ακόλουθα χαρακτηριστικά. Συνεχής πόνος ή/και μούδιασμα των κάτω άκρων κατά την ορθοστασία. Αυξανόμενος πόνος ή/και μούδιασμα στα κάτω άκρα κατά τη βάδιση μικρών σχετικά αποστάσεων ή/και με την υπερέκταση του κορμού προς τα πίσω. Δυσκολία στην εκτέλεση εργασιών ή ασκήσεων σε όρθια θέση. Βελτίωση ή παύση του πόνου ή/και του μουδιάσματος κατά την ανάπαυση. Η βελτίωση του πόνου είναι τυπικό γνώρισμα της νευρογενούς χωλότητας, όταν κάμψουμε ελαφρά προς τα εμπρός το κορμό.


2) Ισχιαλγία. Όταν τα νεύρα στην οσφυική μοίρα της σπονδυλικής στήλης πιέζονται και προκαλούν πόνο και αδυναμία στο ένα κάτω άκρο. Αναλόγως ποιο νεύρο δέχεται πίεση, μπορεί ο πόνος να εμφανιστεί στο γλουτό, στο μηρό, στη κνήμη ή χαμηλά στο πόδι.


3) Πτώση του άκρου ποδός. Η πίεση στα Ο4, Ο5 νεύρα μπορεί να είναι η αιτία μυικής αδυναμίας σε ένα πόδι, που μπορεί να προκαλέσει τη πτώση του άκρου ποδός, γνωστή και ως ιπποποδία (droop foot). Η πίεση στην Ι1 ρίζα μπορεί κατά τον ίδιο τρόπο να προκαλέσει αδυναμία βάδισης στα ακροδάκτυλα. Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι η δυσχέρεια βάδισης.


4) Προβλήματα βάδισης. Αυτά περιγράφηκαν στη προηγούμενη παράγραφο, αλλά μπορεί να εμφανιστούν και σε ένα από τα άνω άκρα, όταν η στένωση αφορά σε σημεία της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης. Σ' αυτή τη περίπτωση μπορεί να εμφανιστεί δυσκολία ισορροπίας κατά τη βάδιση κυρίως στο σκοτάδι, αλλά όχι πλήρη ανισορροπία βάδισης.


5) Αντανακλαστικός πόνος στο άνω άκρο. Οφείλεται κατά κόρον σε αυχενική στένωση και προκαλεί ήπια έως μέτρια αίσθηση καύσου ή κάτι σαν πόνο στον αυχένα, στον ώμο ή/και στα χέρια. Ασυνήθιστη αίσθηση όπως μυρμήγκιασμα ή/και αδυναμία στα δύο άνω άκρα και στα χέρια, μπορεί να εμφανιστεί.


6) Απώλεια των λεπτών κινήσεων. Απόρροια αυχενικής στένωσης η αδυναμία λεπτών κινήσεων που ήταν εύκολες κατά το παρελθόν, όπως να κουμπώσει κάποιος του πουκάμισό του, έως την αδυναμία στο γράψιμο λόγω αδυναμίας συγκράτησης ενός μολυβιού στα πολύ προχωρημένα στάδια.


Αυτά τα σημεία είναι ανησυχητικά, δεν πρέπει ποτέ να υποτιμούνται και πρέπει να μας οδηγούν κατευθείαν στον ειδικό γιατρό.

Recent Posts

See All

Η ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ ΥΠΕΡΗΧΟΓΡΑΦΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΗ ΠΡΑΞΗ

Τα τελευταία χρόνια γίνεται πολύς λόγος για τη χρήση της υπερηχογραφίας στην Ορθοπαιδική. Τι είναι πρώτα απ' όλα η υπερηχογραφία; Είναι μια απεικονιστική μέθοδος που χρησιμοποιεί τους υπερήχους διαφόρ

bottom of page