top of page
Search
  • Writer's pictureΔρ. Γιάννης Πατούλιας

ΙΑΤΡΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΟΓΝΩΜΟΣΥΝΗ. ΠΟΤΕ;

Updated: Mar 10, 2021



Κάθε αίτηση αποζημίωσης είναι ένα "παιχνίδι σκάκι" μεταξύ δύο, πολλές φορές και παραπάνω, παικτών. Στη συνέχεια θα εξηγηθεί γιατί πρέπει να γίνει σωστή επιλογή πραγματογνώμονα, στις περιπτώσεις που αυτός δεν ορίζεται αυτεπάγγελτα από κάποιο δικαστήριο.

Μετά από μια λεπτομερή καταγραφή των γεγονότων και τον στοιχείων μιας υπόθεσης ή μιας δικογραφίας, ο πραγματογνώμων Ιατρός εκθέτει με επιδεξιότητα και συνθετική ικανότητα την τεχνική ανάλυση της υπόθεσης, μετατρέποντάς τη σε συμπεράσματα ιατρονομικά, στα πλαίσια του υπό εκτίμηση περιστατικού.

Η πραγματογνωμοσύνη συνδέει αιτιωδώς τα γεγονότα ή τις παραλείψεις του εναγόμενου, με τις βλάβες που υπέστη ο ενάγων. Στις περιπτώσεις που αφορούν Ιατρικό ή νοσηλευτικό προσωπικό είναι απαραίτητο να εκπληρούνται πρόσθετες προυποθέσεις, όπως π.χ. ν' αξιολογηθεί η συμμόρφωση του εναγόμενου με τα επιστημονικά πρωτόκολλα (εθνικά και διεθνή) και η επιλογή ή μη, των σωστών κλινικοθεραπευτικών πρακτικών.

Μια πραγματογνωμοσύνη έχει τη δική της ¨εσωτερική δυναμική", δηλαδή ωθεί τον υπεύθυνο ενός γεγονότος να διαπραγματευθεί σοβαρά με τον παθόντα. Κανείς δεν θα το έκανε από μόνος του, εάν δεν ήταν αναγκασμένος από πιθανές οικονομικές ή/και επαγγελματικές συνέπειες.

Μια πραγματογνωμοσύνη δεν έχει σαν σκοπό την μεταξύ των δύο μερών αμοιβαία συνεννόηση. Δηλαδή, δεν πρέπει να περιέχει εκπτώσεις, γενικεύσεις, επιφανειακές κρίσεις και όρια. Αντιθέτως πρέπει να είναι φτιαγμένη στα μέτρα της εκάστοτε υπόθεσης.

Γι' αυτό σε κάθε διεκδίκηση από τροχαίο ή εργατικό ατύχημα, ή ακόμη χειρότερα από Ιατρικό ή παραιατρικό λάθος ή αμέλεια, είναι απαραίτητο να έχετε μεταξύ των ¨νομικών όπλων" σας μια σωστή και άρτια τεκμηριωμένη Ιατρική πραγματογνωμοσύνη.

Recent Posts

See All

Η ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ ΥΠΕΡΗΧΟΓΡΑΦΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΗ ΠΡΑΞΗ

Τα τελευταία χρόνια γίνεται πολύς λόγος για τη χρήση της υπερηχογραφίας στην Ορθοπαιδική. Τι είναι πρώτα απ' όλα η υπερηχογραφία; Είναι μια απεικονιστική μέθοδος που χρησιμοποιεί τους υπερήχους διαφόρ

bottom of page