top of page
Search
  • Writer's pictureΔρ. Γιάννης Πατούλιας

Αυτή είναι η καλύτερη θεραπεία για την Αρθρίτιδα του Γόνατος

Updated: Aug 7, 2019

Η απώλεια βάρους φυσικά!

Η απώλεια 10 κιλών σωματικού βάρους, ισοδυναμούν δεκάδες εκατομμύρια κιλών λιγότερης πίεσης σε κάθε γόνατο, κάθε χρόνο.

Και γιατί αυτό είναι σημαντικό;

Γιατί αυτόματα έχουμε πολύ λιγότερη "τριβή" στις αρθρικές επιφάνειες του γόνατος, δηλαδή στο χόνδρο.

Οι ειδικοί, με εμβιομηχανικές μελέτες,  απέδειξαν ότι κάθε κιλό σωματικού βάρους ισοδυναμεί με τρία κιλά δύναμη πίεσης μεταξύ των χόνδρων του κάθε γόνατος, σε κάθε βήμα που κάνουμε. Δηλαδή, τρία κιλά λιγότερη πίεση στο γόνατο σε κάθε βήμα, χάνοντας ένα κιλό σωματικού βάρους. Αν χάσουμε λοιπόν δέκα κιλά σωματικού βάρους, σημαίνει τριάντα κιλά λιγότερη πίεση σε κάθε γόνατο, σε κάθε βήμα.

Αν τώρα υπολογίσουμε ότι ο μέσος άνθρωπος κάνει πέντε με έξι χιλιάδες βήματα την ημέρα, καταλαβαίνουμε ότι η απώλεια πίεσης σε κάθε γόνατο, μέσα σε μια μόλις ημέρα είναι, 150.000 κιλά! Εάν δε αυτό το νούμερο το πολλαπλασιάσουμε επί 365 ημέρες, εύκολα καταλαβαίνουμε ότι φθάνουμε στο αστρονομικό νούμερο των 54.750.000 κιλών...!

Αυτό βέβαια είναι απλή αριθμητική...

Οι ειδικοί απέδειξαν ότι στη πραγματικότητα η δύναμη που δέχεται ένα γόνατο για κάθε κιλό σωματικού βάρους κυμαίνεται μεταξύ 2:1 και 4:1 και εξαρτάται από διάφορους παράγοντες όπως ανατομικούς, τρόπου βάδισης, τύπου υποδημάτων που χρησιμοποιούμε, καθώς επίσης και πόσο κινείται στη πραγματικότητα ο καθένας.

Ένα είναι σίγουρο και πρέπει να μας μείνει στο μυαλό. Ότι η παχυσαρκία είναι κύριος παράγοντας στην εμφάνιση αρθρίτιδας του γόνατος και αποτυχίας μιας ολικής αρθροπλαστικής.

Επομένως η απώλεια βάρους είναι ο καλύτερος τρόπος για ν'αποφύγουμε και τα δύο.

Recent Posts

See All

Η ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ ΥΠΕΡΗΧΟΓΡΑΦΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΗ ΠΡΑΞΗ

Τα τελευταία χρόνια γίνεται πολύς λόγος για τη χρήση της υπερηχογραφίας στην Ορθοπαιδική. Τι είναι πρώτα απ' όλα η υπερηχογραφία; Είναι μια απεικονιστική μέθοδος που χρησιμοποιεί τους υπερήχους διαφόρ

bottom of page