top of page
Search
  • Writer's pictureΔρ. Γιάννης Πατούλιας

"Ορθοπαιδικός" ή "Ορθοπεδικός";

Στο άρθρο αυτό θα δείτε ποια είναι η σωστή ορθογραφία για τη λέξη και για ποιο λόγο είναι έτσι.



Το όνομα "Ορθοπαιδική" εμφανίσθηκε για πρώτη φορά στη διεθνή βιβλιογραφία το 1741 από το Γάλλο Ιατρό Nicolas Andry (1658-1742), καθηγητή στο Πανεπιστήμιο των Παρισίων, από τις ελληνικές λέξεις "Ορθός" και "Παιδίον" (ίσιο παιδί).


Ειδικά η Αμερικανική Ακαδημία Ορθοπαιδικών Χειρουργών, πέραν της αποδοχής του ονόματος Ορθοπαιδική, τοποθέτησε στο κέντρο του εμβλήματός της τις λέξεις "Ορθόν Παιδίον", με Ελληνικούς χαρακτήρες.


Μέχρι τις αρχές του 20ου αιώνος το όνομα Ορθοπαιδική εγράφετο με αι, όπως αναφέρεται στο λεξικό "Ιατρική" του υφηγητού της ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών Γ. Καρυοφύλλη (τόμος Β', σελίδα 370, έκδοση 1986).


Στην Ελλάδα το όνομα Ορθοπαιδική βρέθηκε να γράφεται με ε από το "Ορθός" και "Πέδη" (τροχοπέδη) αλλάζοντας την ιστορική του ετυμολογία και προέλευση.


Πουθενά δεν αναφέρεται πότε, πως και από ποιούς έγινε αυτή η αλλαγή. Το ζήτημα αυτό ήρθε στο προσκήνιο εκ νέου το 1990, όταν διεθνώς εκδηλώθηκε μια προσπάθεια αλλαγής του ονόματος από "Ορθοπαιδική" σε "Ορθοχειρουργική" (κατά το Νευροχειρουργική, Αγγειοχειρουργική κ.λ.π.).


Έτσι λοιπόν η γενική συνέλευση της Πανελλήνιας Ορθοπαιδικής Εταιρείας (ΕΕΧΟΤ), μετά από εισήγηση πολλών καθηγητών Ορθοπαιδικής Ελληνικών Πανεπιστημίων και ύστερα από πολλές συζητήσεις, αφού ζήτησε τη γνώμη τριών καθηγητών γλωσσολογίας από τα Πανεπιστήμια Αθηνών και Θεσσαλονίκης, αποδέχθηκε το 1997 την επαναφορά του ονόματος "Ορθοπαιδική" στις ιστορικές του ρίζες γράφοντάς το με αι.


Συμπερασματικά μπορεί να λεχθεί ότι το θέμα δεν είναι ποιό από τα δύο ονόματα είναι ορθογραφικά σωστό. Και τα δύο ονόματα είναι σωστά και τα δύο δεν είναι σε θέση να καλύπτουν πλήρως όλο το φάσμα της Ορθοπαιδικής στις μέρες μας. Το θέμα όπως προείπα είναι καθαρά ιστορικό. Θα ήταν τραγικό ένας καθηγητής από άλλη χώρα να δίνει πριν από 260 χρόνια Ελληνικό όνομα σε ένα καινούργιο κλάδο της Ιατρικής, τιμώντας την Ελληνική γλώσσα όταν δεν υπήρχε καν Ελληνικό κράτος, το όνομα αυτό να γίνεται αποδεκτό από όλες τις επιστημονικές κοινότητες παγκοσμίως και μόνον η Ελλάδα ν' απεμπολεί την τιμή αλλάζοντας τις ρίζες του ονόματος, γράφοντάς το με "ε".


Άρθρο (2001) του αειμνήστου καθηγητού Ορθοπαιδικής και Προέδρου του Κολεγίου Ελλήνων Ορθοπαιδικών Χειρουργών, Παναγιώτη Π. Συμεωνίδη.



Recent Posts

See All

Η ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ ΥΠΕΡΗΧΟΓΡΑΦΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΗ ΠΡΑΞΗ

Τα τελευταία χρόνια γίνεται πολύς λόγος για τη χρήση της υπερηχογραφίας στην Ορθοπαιδική. Τι είναι πρώτα απ' όλα η υπερηχογραφία; Είναι μια απεικονιστική μέθοδος που χρησιμοποιεί τους υπερήχους διαφόρ

bottom of page