
Τι είναι και πώς αντιμετωπίζεται η χόνδρινη βλάβη του γόνατος;
Η αντιμετώπιση της χόνδρινη βλάβης του γόνατος είναι ακόμη και σήμερα δυσχερής και δύσκολη.
Η δυνατότητα του οργανισμού ν' αποκαταστήσει τις κακώσεις εξαρτάται από την ικανότητα βιολογικής επούλωσης του τραυματισμένου ιστού (εν προκειμένω του χόνδρου) και την παραγωγή νέου.
Πόσο όμως είναι αυτό εφικτό; Κανείς δεν ξέρει εκατό τοις εκατό.
Γι αυτό έχουν εφαρμογή διάφορες μέθοδοι, λιγότερο ή περισσότερο επεμβατικές που μπορούν να βοηθήσουν σ' αυτή τη κατεύθυνση.
Η αιτία τέτοιων βλαβών είναι η υπερφόρτωση της άρθρωσης, επαναλαμβανόμενη και παρατεταμένη, καθώς επίσης και η οξεία άμεση κάκωση.
Δυστυχώς ο αρθρικός χόνδρος δεν έχει αγγεία, επομένως όντας πτωχός σε αιμάτωση δεν επουλώνεται από μόνος του.
Τα συμπτώματα μιας τέτοιας βλάβης είναι ο πόνος και το αίσθημα μπλοκαρίσματος του γόνατος, αν και εφ' όσον υπάρξει αποκόλληση χόνδρου και δημιουργία ελεύθερου τεμαχίου μέσα στο γόνατο.
Η διάγνωση τίθεται με τη κλινική εξέταση, τη μαγνητική τομογραφία και τον ακτινολογικό έλεγχο.
Η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει ενδαρθρικές εγχύσεις PRP (από το αίμα), βλαστοκυττάρων (από το λιπώδη ιστό) και χειρουργικές επεμβάσεις όπως αρθροσκοπική έκπλυση της άρθρωσης, shaving του χόνδρου στη περιοχή της βλάβης, μεταμόσχευση χόνδρου από μη φορτιζόμενη επιφάνεια του ίδιου γόνατος, οστεοτομίες και τέλος αρθροπλαστική γόνατος.
Ο ειδικός Ορθοπαιδικός είναι σε θέση να αξιολογήσει τη κατάσταση και να συμβουλεύσει τι είναι δυνατόν να γίνει προκειμένου να υπάρξει βελτίωση της συμπτωματολογίας και ίαση.
Comments