
Είναι το αποτέλεσμα μιας κάκωσης σε μια άρθρωση και χαρακτηρίζεται από μια προσωρινή αλλοίωση των συνδέσμων, των τενόντων, ή του αρθρικού θυλάκου που περικλείει την άρθρωση.
Μπορεί να συμβεί σε όλες τις αρθρώσεις, αν και είναι συχνότερο στη ποδοκνημική, άκρο πόδα, γόνατο, ώμο, αγκώνα.
Τι εννοούμε όμως με τη φράση "προσωρινή αλλοίωση"; Εννοούμε ότι η ανατομική βλάβη διαρκεί λίγα δευτερόλεπτα και στη συνέχεια οι ιστοί ξαναπαίρνουν τη σωστή τους ανατομική θέση και συνέχεια. Αυτό ακριβώς είναι το χαρακτηριστικό που διαφοροποιεί το διάστρεμμα από το εξάρθρημα, όπου η άρθρωση παραμορφώνεται τελείως διότι η βλάβη των επιμέρους ανατομικών στοιχείων δεν απανέρχεται από μόνη της, αλλά χρειάζεται ιατρική παρέμβαση.
Αιτία διαστρέμματος επομένως είναι μια μη φυσιολογική κίνηση ή ένα τραύμα, που μπορούν να συμβούν σε ένα ατύχημα ή κατά τη διάρκεια μιας αθλητικής δραστηριότητας.
Χαρακτηριστικά του διαστρέμματος είναι ο πόνος, το πρήξιμο, η μειωμένη κίνηση της άρθρωσης και το αιμάτωμα. Ανάλογα με τη βαρύτητα διακρίνεται σε 3 βαθμούς και αναλόγως του βαθμού καθορίζεται και η θεραπεία.
Στο 1ου βαθμού διάστρεμμα υπάρχει διάταση συνδέσμων, ήπια φλεγμονή, αλλά και σταθερότητα και επομένως επιτρέπεται το περπάτημα.
Στο 2ου βαθμού υπάρχει μερική ρήξη συνδέσμου και χρειάζεται περίπου 3 εβδομάδες ανάπαυση και αποφόρτιση.
Στο 3ου βαθμού υπάρχει πλήρης ρήξη συνδέσμου και η περίοδος ανάπαυσης και αποφόρτισης ανεβαίνει στις 8 εβδομάδες. Και φυσικά υπάρχουν και περιπτώσεις όπου ενδείκνυται απολύτως η χειρουργική αποκατάσταση, όπως π.χ. στη ρήξη του προσθίου χιαστού συνδέσμου του γόνατος.
Comentarios