top of page
Search

Βλαισός Μέγας Δάκτυλος, ή αλλιώς Κότσι.

  • Writer: Δρ. Γιάννης Πατούλιας
    Δρ. Γιάννης Πατούλιας
  • Apr 27, 2019
  • 2 min read

Updated: May 16, 2019

Πάνω από το 1/3 των Ελλήνων γυναικών υποφέρει από αυτή την ενοχλητική κατάσταση που πέρα από το αισθητικό αποτέλεσμα, συνοδεύεται από πόνο. Δεν είναι όμως όλες οι παραμορφώσεις του μεγάλου δακτύλου ίδιες και φυσικά δεν υπάρχει μία λύση για όλες. Ανατομικά εμφανίζεται με μια απόκλιση στον άξονα του μεγάλου δακτύλου, με αποτέλεσμα αυτό να κλίνει προς τα άλλα δάκτυλα και να εμφανίζεται με αυτό τον τρόπο το χαρακτηριστικό εξόγκωμα στην κεφαλή του πρώτου μεταταρσίου. Σε βάθος χρόνου εμφανίζονται και αποκλίσεις στα υπόλοιπα δάκτυλα με αποτέλεσμα ο πόνος να εγκαθίσταται σε όλο το πόδι (μεταταρσαλγία). Στο 75% των περιπτώσεων η παθολογία εμφανίζεται και στα δύο πόδια. Οι αιτίες που συμβαίνει αυτό, εκτός από το κληρονομικό υπόβαθρο, είναι μια κακή εμβιομηχανική σε όλο τον άκρο πόδα, όπως συμβαίνει στην κοιλοποδία, αλλά και η χρήση κακών υποδημάτων. Συγκεκριμένα σε παιδιά ή εφήβους μια φαινομενική πλατυποδία μπορεί να κρύβει ακριβώς το αντίθετο, δηλαδή μια κοιλοποδία. Αυτό γίνεται εύκολα αντιληπτό σε ένα πελματογράφημα. Η "υποβόσκουσα" αυτή ανατομική κατάσταση, σε συνδυασμό με τη χρήση κακών υποδημάτων, οδηγεί στην εμφάνιση του βλαισού μεγάλου δακτύλου στο μέλλον.

Φυσιολογικά το βάρος του σώματος πέφτει σε ποσοστό 55% στην πτέρνα και το 45% τον πρόσθιο πόδα. Με την χρήση ενός στενού παπουτσιού μπροστά με 9 εκατοστά τακούνι το βάρος του σώματος πέφτει σε ποσοστό 20% στην πτέρνα και 80% στον πρόσθιο πόδα. Η διάγνωση τίθεται με βάση τη συμπτωματολογία, δηλαδή τον πόνο, ο οποίος είναι προοδευτικά επιδεινούμενος και με την ακτινολογική διερεύνηση του ποδιού προκειμένου να μετρηθεί η γωνία απόκλισης, ώστε να σχεδιαστεί σωστά η χειρουργική αντιμετώπιση του προβλήματος. Και ενώ στα πρώιμα στάδια της νόσου η χρήση ενός σωστού πέλματος έσω υποδήματος μπορεί να υποστρέψει την επιδείνωση της παραμόρφωσης. Η τελική αντιμετώπιση είναι πάντα χειρουργική. Η βαρύτητα της χειρουργικής επέμβασης είναι ανάλογη της βαρύτητας των παραμορφώσεων. Η κάθε περίπτωση αντιμετωπίζεται διαφορετικά, με βάση τις γωνίες παραμόρφωσης των δακτύλων, με μικρές τομές που δεν αφήνουν κανένα σημάδι. Για μικρό χρονικό διάστημα μετά το χειρουργείο τοποθετείται ένα ειδικό υπόδημα ώστε να μπορεί η/ο ασθενής να φορτίζει το σκέλος χωρίς να ρίχνει βάρος στο μπροστινό μέρος του ποδιού. Η επιστημονική μου άποψη είναι κάθετα αντίθετη στους τρόπους χειρουργικής αντιμετώπισης με laser που διαφημίζονται από πολλούς Ορθοπαιδικούς και δεν είναι παρά διαφημιστικά τρικ προσέλκυσης ασθενών. Δεν είναι λίγες οι φορές που ως πραγματογνώμων βρέθηκα μπροστά σε δικαστικές διαμάχες για τα άσχημα αποτελέσματα μιας κακής χειρουργικής τεχνικής όπως αυτή.

 
 
 

Recent Posts

See All
ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΑΠΙΟΕΙΔΟΥΣ

Πρόκειται για μια εξαιρετικά επώδυνη πάθηση που μοιάζει με τη γνωστή ισχιαλγία, αλλά οφείλεται στη παγίδευση και πίεση ...

 
 
 

Comments


bottom of page